Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zabhina Burlin (KDU): Hjälp företagarna att hjälpa unga

Årskullarna som föddes i början av 1990-talet var rekordstora. Mellan 1989 och 1993 låg födelseantalet på lite drygt 600 000. Tio år tidigare låg siffran på cirka 472 000.

Nu har många av 90-talisterna slutat studera och letar febrilt efter jobb. Vissa lyckas att ta sig in på arbetsmarknaden med hjälp av de praktikplatser man fått vara på under studietiden, andra tar sig in med hjälp av bekantas bekanta. Och en viss del kommer inte in alls.

KDU vill hjälpa unga in på arbetsmarknaden och då måste vi ge verktygen till företagen för att de ska lyckas. För att unga ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden behövs flera åtgärder, där ibland bör man se över LAS, lagen om anställningsskydd. I dag handlar det om sist in – först ut, men det måste gå att få en annan spelregel att följa.

Vi vill slopa turordningsreglerna. Där man i dag kan behålla två nyckelpersoner vid uppsägning, om företaget har färre än tio anställda. Vi vill att denna regel ska kunna utnyttjas av alla företag oavsett hur många som är anställda.

Att sedan sänka arbetsgivaravgifterna, i första hand för de mindre företagen, kan också generera fler jobb. I dag ligger arbetsgivar-avgifterna på 15,49 procent för personer som inte fyllt 26 år. 15,49 procent är inte fy skam, men många tycker fortfarande att den är alldeles för hög.

Där är jag helt med och då finns det två olika lösningar; sänkta arbetsgivaravgifter för alla åldersgrupper eller att fördubbla provanställnings-tiden, från sex till tolv månader. Vi kan inte låta unga människor i 2000-talets Sverige gå från skolbänken till socialen för att få bidrag! Vi måste hjälpa företagarna som kan hjälpa våra unga!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel