Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan – en vinnare

Zlatan är bäst i Sverige. Men den här gången handlar det inte om fotbollsproffset, utan den unge företagare Zlatan Bajric, 18 år från Hallstahammar, som får ett stipendium på 100 000 kronor.

Annons

Det är Anders Walls stiftelser som delar ut ett par stipendier varje år till unga begåvningar inom ett par olika områden.

Zlatan Bajric blev årets vinnare inom Ung företagsamhet men han förstod inte på en gång att han hade vunnit.

– Jag lyssnade av min telefonsvarare för någon vecka sedan. En man berättade att jag hade vunnit stipendiet men jag var upptagen med något annat och tänkte inte först på vad han sa. Men så började jag tänka ”vad sa han egentligen?” och så lyssnade jag av samtalet en gång till, säger han och skrattar.

– Det känns bra. Ett bevis på att jag gör något bra. Det blir kanske en helg i Stockholm med familjen med god mat och så ska jag utbilda mig lite mer.

Allting började för några år sedan. Han jobbade åt flera tryckerier och fick idéer om att han kunde hjälpa andra med deras marknadsföring.

– Jag startade ett företag och hjälpte en del föreningar. Jag fick väl in någon tusenlapp per månad.

På ABB Industrigymnasium i Västerås, där han nu går tredje och sista året, startade han och några klasskamrater hösten 2010 ett UF-företag – en möjlighet för ungdomar att på prov driva ett företag med en egen affärsidé under ett år - utifrån det företaget Zlatan hade startat iHallstahammar.

När det projektet var över fortsatte företaget under namnet GoPlus med samma grundidé: att hjälpa andra företag med marknadsföring – främst via hemsidor och utomhusskärmar.

– Vi har kontakt med en leverantör iKina som vi köper skärmar ifrån. Den minsta är runt 16 kvadratmeter, den största ungefär 50.

De placeras inom- eller utomhus och kan antingen vara reklamplats för en ensam ägare eller för en rad olika annonsörer.

– Det här finns nästan inte i Sverige men är jättestort i USA, England och Tyskland.

Zlatan fick med sig två av sina kompisar från UF-företaget in i GoPlus och har dessutom anställt en programmerare.

– Vi har utvecklat ett eget program för att styra grafiken på skärmarna. Det blir billigare för oss och för våra kunder.

Varför blev du företagare?

– Jag gillar att kontrollera min egen tid och mitt eget liv. Jag har många idéer och det kan nog bli fler företag i framtiden.

Vad drömmer du om?

– Att kunna bli en samhällsentrepenör. Hjälpa andra som har det svårt, inte bara inom företagandet.

Så du siktar inte på lyxvåningar och fina bilar?

– Nej, inte alls.

Annons