Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våning över verkstaden

Övervåningen på ett sekelgammalt sädesmagasin i Salbohed är sedan ett och ett halvt år inrett till bostad för paret Marita Seidlitz och Lasse Johansson.

Annons
Smart lösning. ”Bjälkarna ville vi bevara, så det blev skjutdörrar i köksdelen”.

Men det tog 14 månader av renoveringar innan det oisolerade utrymmet blev ett modernt hem.

Tidigare bodde Marita och Lasse i ett torp i trakten. Det gamla magasinet köpte de mest för att de behövde garaget som hörde till och Marita, som är bildlärare på Salbohedsskolan, gymnasiesärskola, och konsthantverkare, driver sedan 17 år tillbaka hantverksbutiken Magasinet med verkstad och ateljé på nedervåningen.

– Vi sneglade ibland mot övervåningen och funderade på om det skulle gå att göra om den till bostad, berättar Marita.

När beslutet, efter många om och men, väl var taget och arbetet med att göra i ordning vinden började, var det första att ta tag i rengöringen av de många takbjälkarna. De fick klia sina huvuden flera gånger under arbetets gång för att komma på olika lösningar när det gällde planlösningen.

– Det är Marita som stått för idéerna, säger Lasse ödmjukt.

Som till exempel när det gäller köksdelen. Tvärs över överskåpen löper en kraftig träbjälke från golvet till snedtaket.

Hur öppnar ni skåpdörrarna? Det är en fråga som de ofta får höra av besökare. Lösningen är skjutdörrar och det gäller inte bara för köksskåpen. Dörren till makarnas sovrum är också en skjutdörr. Under en del av snedtaken ryms ett städskåp och där satte Marita själv dit skjutdörrar, trots att snickaren redan förberett med reglar för ”vanliga” dörrar.

I bostaden som är på 120 kvadratmeter finns endast två rum som är försedda med dörrar, sovrummet och badrummet. När man kommer upp från trappan från butikslokalen och öppnar dubbeldörrarna till bostaden kliver man in i en halldel och ser till höger ut över ett stort kombinerat vardagsrum/matsal/arbetshörna/läshörna.

På båda långsidorna har makarna låtit öppna upp de tidigare fönsterlösa väggarna och där finns nu verandor, åt norr är den inglasad och åt söder helt öppen. Mot den norra verandan ligger köksdelen.

Åt vänster från entrén finns sovrummet och ett stort badrum där det får rum både bubbelbadkar, dusch, toalett, tvättmaskin och torktumlare.

Marita och Lasse har gjort mycket av arbetena själva, men har haft hjälp av snickare.

– Det var ett kul arbete de första sex månaderna, men sedan… säger Lasse.

Men de kunde som planerat flytta in julen 2010 för att fira den tillsammans med barn och barnbarn.

Förvandlat sädesmagasin. Övervåningen är Marita och Lasses bostad. Nedervåningen är ateljé och butik.
Ner till källaren. Planer finns att så småningom även inreda källarvåningen med bastu och en liten privat pub. ”Trädgården har blivit eftersatt, så där finns en hel del att göra”, säger Marita. Foto: Rune Jensen
Vackert mot vitt. Kaskader av rosor lyser mot sädesmagasinets vägg.
Smart lösning. ”Bjälkarna ville vi bevara, så det blev skjutdörrar i köksdelen”.
Allrum. Slagbordet har en gång stått på det gamla regementet i trakten. Snedtaket är klätt med målad pärlspont. Soffgruppen är köpt på Hemmöbler i Västerås och soffbordet är från Nisses.
Lasses hörna. En del av det stora allrummet har blivit arbetshörna.
Skinande nytt. Badrummet går i vitt, men visst finns det plats för ett konstobjekt också här tavlans färger drar blickarna till sig.

Mer läsning

Annons