Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevarad Fridnässkola är redan en valfråga

Annons

Barn riskerar skola i farligt område

Föräldrar värnar Fridnässkolan. Foto: VLT:s arkiv

Styrande partier i Västerås vill lägga ner Fridnässkolan. Detta går inte att förstå. Skolan är mycket populär och ligger i ett område där skolbarnen bor.

Ett område dit familjer flyttar eftersom det finns en bra skola där. Elever och lärare trivs, vilket avspeglas i mycket goda resultat. Resultat som borde uppskattas och värnas av politikerna.

Det finns få skolor som erbjuder en så fantastisk utemiljö för barn som Fridnässkolan. Tillräckligt stor utemiljö utgör en begränsande faktor i en växande stad, men vid Fridnässkolan finns den.

Skolan ligger tryggt inne i bostadsområdet. Det finns utmärkta förutsättningar för skolbarnen att ta sig till skolan på egen hand. Lågt bilberoende gynnar såväl lokalmiljön som miljön i stort.

För närvarande pågår en förstudie för en ny uppsamlingsskola för västra centrala Västerås i anslutning till Klövernhallen. Detta trots att stadens egen översyn anger att denna lokalisering är direkt olämplig ur ett barnsäkerhetsperspektiv.

Av översynen framgår att fokus istället borde ligga på tennisbanorna vid Fridnässkolan eller Länsstyrelsens tomma lokaler. Området vid Klövernhallen ligger i omedelbar anslutning till industrier och till Mälaren. Inte minst är området avskuret från all bostadsbebyggelse genom den tungt trafikerade Sjöhagsvägen.

Vem vill skicka sina barn dit? Framförallt sina yngre barn?

Att man i pågående process inte tagit utgångspunkt i att Fridnässkolans egna lokaler ska finnas kvar är provocerande. Från politiskt håll har man dessutom medvetet valt att utestänga boende och berörda i området från delaktighet i frågan.

Det är ur ett demokratiperspektiv anmärkningsvärt. Medborgarnas åsikt och vad som är bäst för barnen, det är inte viktigt. Styrande politiker vet bäst!

Det behövs nya skolor i centrala Västerås. Det är bra att det bedrivs ett arbete för att lösa lokalfrågorna i en växande stad.

Men tänk till! Skolor för yngre barn ska ligga där barnen bor.

Något behov av att lägga ner Fridnässkolan finns inte. Tvärtom. Att riva upp en mycket väl fungerande och uppskattad skolverksamhet förefaller ostrategiskt. Vill kommunen tappa ytterligare placeringar i skolrankingen?

Det finns flera möjligheter att låta Fridnässkolan växa på nuvarande plats. Gör det som stadens översyn för ny grundskola kommit fram till – utred alternativen!

Det är valår nästa år. För det fall att man går vidare till beslut om att lägga ner Fridnässkolan lovar Moderaterna och Liberalerna att driva detta som en valfråga. För oss är detta redan en valfråga.

Lotta Magnergård

Nina Löfgren

Martin Borgh

Läs mer:

Insändare: Västerås behöver centrala skolor - behåll Fridnässkolan

Debatt: M: Behåll Fridnässkolan som skola

Debatt: L: Bevara Fridnässkolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons