Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsmyndigheten: Sakfel i diskussionen

Annons

REPLIK. Gustav Juntti framför i en ledarkrönika i VLT den 30 augusti kritik mot Pensionsmyndighetens hantering av de kritiserade fonder som på senare tid avregistrerats från premiepensionen. När premiepensionen utformades ville beslutsfattarna dra nytta av den befintliga fondmarknaden inom EU. Det skapades inga särskilda kontroll- eller tillsynsfunktioner i systemet. Istället sköts tillsynen av myndigheter och organisationer i det land där fonden är registrerad. Allt enligt det gemensamma EU-regelverk, UCITS, som finns för fonder som marknadsförs mot allmänheten. Pensionsmyndighetens uppdrag är att skriva avtal med de fonder som uppfyller de formella kraven, samt att administrera systemet.

När Gustav Juntti skriver att Pensionsmyndigheten har haft i uppdrag att kontrollera systemets bolag är det således fel. Vi kan enligt nuvarande regelverk inte ens neka någon fond tillträde, så länge fonden uppfyller de formella kraven enligt UCITS-regelverket. Det vi har gjort är att säga upp avtal med fonder när vi fått kännedom om oegentligheter. Det är uppenbart, anser vi, att dagens regelverk och rollfördelning inte är acceptabla. Vi har därför nyligen lämnat förslag till regeringen om att vi ska få möjlighet att ställa krav på vilka fonder som släpps in och vad som krävs för att de ska få vara kvar på premiepensionens fondtorg. Vi vill få det ansvar som skribenten felaktigt påstår att vi redan har.

Pensionsmyndigheten ska utöver att följa gällande lagar och regler också bedöma om det befintliga regelverket är tillräckligt för att minimera de risker som finns i premiepensionssystemet. Om vi bedömer att så inte är fallet ska vi givetvis informera regeringen. Det man enligt min uppfattning kan kritisera oss för är att inte tidigare ha identifierat de risker som nu blivit uppenbara. Det som inträffat är allvarligt och kan mycket väl komma att vara ett av de mest omfattande ekonomiska brotten i modern svensk historia. Vilka aktörer som borde ha gjort mer och när är en viktig diskussion som vi välkomnar.

Ole Settergren Analyschef, Pensionsmyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons