Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre förtvivlade över tvångsflytt

Annons
Foto: Per G Norén

Efter att ha deltagit på ett möte den 22/1 med äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson om den ofrivilliga flytten av 37 äldre personer boende på Karlslund i Västerås så blir jag förbannad.

I Västerås stad ska man vara garanterad ett boende med stöd om man behöver det och som äldrenämnden i Västerås skriver på kommunens hemsida: "Äldrenämndens uppgift är att på ett betryggande och långsiktigt sätt tillvarata västeråsarnas behov av äldreomsorg".

Hur kan de använda sig av orden betryggande och långsiktigt när de flyttar på äldre? De 37 berörda personerna på Karlslunds servicehus & gruppboende blir utkastade inom fyra månader. Dessa, redan utsatta äldre, blir utom sig av oro, försöker höja rösten, börjar gråta, lämnar mötet och blir inte lyssnade på. Då är det verkligen förnedrande.

Vissa hävdar att det är detta boende där minst antal människor berörs, men jag anser att man inte kan göra så här. Har man lovat en äldre och sjuk en trygg plats, som förmodligen är den plats man ska vistas på sin sista tid i livet, så ska man också få behålla den. Det är inte hållbart att som i mitt fall flytta på min pappa. Inte bara en gång utan två. För andra gången ska han behöva flytta, fastän han bor på ett boende för äldre och sjuka.

Hur ska någon av dessa någonsin kunna känna sig trygga i sina hem igen? Det är helt samvetslöst och oerhört sorgligt att se dessa boende gråta av förtvivlan i tron på att de inte kommer leva länge till efter att man har flyttat på dem.

Låt dem få bo kvar där de redan bor under resten av livet, så som ni en gång lovat. Utöka och bygg nya äldreboenden istället. Man måste kunna få åldras utan rädsla.

Caroline Hodén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons