Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är Israels sak att bestämma sin huvudstad

Annons
President Donald Trump och vicepresident Mike Pence meddelade att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och flyttar USA:s ambassad dit.

Sveriges utrikesminister säger att det är en katastrof att USA nu flyttar sin ambassad från Tel Aviv och därmed erkänner att Jerusalem är huvudstaden i Israel. Vad är problemet? Israel har hela tiden sen självständigheten 1948 sagt att Jerusalem är huvudstaden. Är det inte Israel som själv bestämmer detta?

Jerusalem är visserligen en delad stad, och gränsdragningen mellan de judiska och de palestinska områdena är omtvistad. Den komplicerade gränsdragningen genom staden är själva nyckeln till tvåstatslösningen. Även Palestina vill på sikt ha Jerusalem som sin huvudstad, men det är med dagens realiteter ganska otänkbart.

Att ha en delad stad som huvudstad, är inget nytt. Nicosia är huvudstad i den självständiga republiken Cypern, en av EU:s medlemsstater, samtidigt som en del av staden tillhör den norra delen av ön, som tillhör Turkiet.

Jag är visserligen ingen folkrättsexpert, men eftersom Israel sedan 1948 styrt över större delen av Jerusalem, måste landet ha rätt att kalla staden sin huvudstad.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons