Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag att även äldre kvinnor får undersökning mot livmoderhalscancer

Liberalerna vill att även äldre kvinnor ska erbjudas undersökning för att motverka livmoderhalscancer. Förslaget finns med under Regionfullmäktiges möte på tisdagen den 20 maj, där även en sänkning av avgiften för provet ska upp för beslut.

Annons

Motionen har lämnats in av Liberalernas Anita Lilja-Stenholm. Hon skriver att livmoderhalscancer har kallats de yngre kvinnornas sjukdom men menar att det även drabbar äldre kvinnor och av dem som insjuknar när de är över 60 år så är det drygt 60 procent som dör av cancern.

Hon vill därför att även äldre kvinnor ska erbjudas undersökning för att motverka livmoderhalscancer.

VLT har i en tidigare artikel berättat att barnmorskor i mitten av maj genomförde en informationskampanj för att få fler att gå på de cellprovskontroller de kallas till. De berättade bland annat att för den som går på alla kontroller man kallas till minskar risken att få livmoderhalscancer med 90 procent, ändå uteblir hälften.

I samband med kampanjen sade Ylva-Li Lindahl, samordnande barnmorska i Västmanland, att alla kvinnor mellan 23–50 år kallas vart tredje år och mellan 50– 64 år vart femte år.

Liberalernas Anita Lilja-Stenholm vill att erbjudandet om undersökningarna fortsätter betydligt högre upp i åldrarna.

Motionen finns med under Regionfullmäktiges möte tisdagen den 20 juni. Där ska det också tas beslut om förslaget till nya patientavgifter. Bland annat föreslås en halvering av avgiften för gynekologiska hälsokontroller från årsskiftet, från 200 kronor till 100. Dessutom föreslås avgiften ingå i högkostnadsskyddet, vilket den inte gör i dag.

Mer läsning

Annons