Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick för mycket sjukpenning – krävs på flera hundratusen

Nästan 260 000 kronor måste kvinnan betala tillbaka till Försäkringskassan inom 30 dagar. Under två år ska hon ha fått ut för mycket bidrag från staten.

Annons

Försäkringskassan konstaterar i sitt beslut att kvinnan från Västerås mellan augusti 2015 och augusti 2017 fått ut nästan 260 000 kronor mer i sjukpenning och rehabiliteringspenning än hon haft rätt till.

Enligt beslutet har kvinnan varit sjukskriven, för bland annat en krisreaktion, till och från under flera år. Försäkringskassans utredning säger sig hitta bevis på internet och sociala medier för att hon arbetat mer än hon rapporterat.

Kvinnan har lämnat invändningar till Försäkringskassan och visar läkarintyg där hon uppmanats till aktiviteter som resulterat i verk som hon sen sålt. Hon menar att det inte är samma sak som att hon återfått full arbetsförmåga och att hon inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna.

Synpunkterna förändrar inte Försäkringskassans beslut. Myndigheten menar att även om hon inte kan betala nu så bedömer de det som troligt att hon kommer att få ett jobb som gör att hon med en avbetalningsplan kan betala tillbaka pengarna. De menar att kvinnan kunnat förhindra de felaktiga utbetalningarna om hon gett handläggaren all information.

Om kvinnan inte kan betala tillbaka pengarna inom 30 dagar hotar en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Mer läsning

Annons