Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare fick lära om teknik i skolan

På torsdagen hölls en konferens om teknik i skolan på Expectrum. Lärare och annan skolpersonal fick då tips om hur teknik ska användas i undervisningen. ”Vi gör det dagligdags”, säger Lisa Kilestad, Expectrum.

Annons
På Expectrum har barn möjlighet att experimentera med teknik. Lisa Kilestad visar Legorobotar som barnen själva får programmera.

Centrum för tekniken i skolan, Cetis, är ett resurscentrum för teknikundervising i förskola och grundskola som finns vid Linköpings universitet.

På torsdagen anordnade Cetis en konferens på Expectrum i Västerås där skolpersonal från hela Mellansverige fick tips och råd inom ämnet.

– De får ta med sig inspiration till sina arbetsplatser, säger Claes Klasander föreståndare på Cetis.

Han berättar att teknikämnet ska få större vikt i grundskolans nya läroplan med minst 200 timmar undervisningstid.

– Det sätter mycket stora krav på fortbildning och kompetens hos lärarna, säger Claes Klasander.

Västerås ligger dock redan i framkant när det gäller teknikundervisning av skolelever, menar Lisa Kilestad, affärsområdeschef på Expectrum.

Expectrum ingår i det kommunala bolaget Västerås Marknad Näringsliv AB. En del av verksamheten består av teknikkurser för barn.

– De vet inte alltid att det är teknik. Vi har plockat ner det till vad det faktiskt är och vad det har för betydelse, säger hon.

Bland aktiviteterna finns till exempel Legorobotar som barnen själva får bygga och programmera.

Programmeringen kan göras med hjälp av en app i surfplattan eller mobiltelefonen och kräver inga kunskaper i traditionell dataprogrammering.

Mer läsning

Annons