Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd pressar hyrorna – Mimers nya lägenheter "rekordbilliga"

"Hyresrabatt" på nästan 3 000 kronor för en liten tvårummare – det blir effekten när Mimer bygger standardiserade lägenheter med statligt stöd i ryggen.

Annons

De 94 lägenheterna – ettor på 35 kvadratmeter och tvåor på 45 kvadrat – i kvarteret Matboden på Vallby i Västerås kommer att stå klara för inflyttning under vintern 2018/2019.

Kvarteret Matboden vid infarten till Vallby Centrum kommer att omfatta två sexvåningshus och totalt 94 små ettor och tvåor. Husen är så kallade Kombohus Mini, ett huskoncept från Sabo (de allmännyttiga bostadsbolagen).

Läs mer: Vallby blir pilot för nya billiga bostäder

Mimer har satt hyran i Matboden till 4 593 kronor i månaden för ettorna och 5 658 kronor för tvåorna.

– Så låga hyresnivåer i nyproducerade hus har vi inte sett på flera år hos Mimer och vi kommer att fortsätta arbetet med att hitta fler sådan aprojekt, säger VD Mikael Källqvist, Bostads AB Mimer, i ett pressmeddelande.

En nyproducerad tvåa på 45 kvadratmeter ligger normalt på en hyresnivå i storleksordningen 8 500 kronor, nästan 3 000 kronor mer än i Matboden.

Att priserna kommer att bli mycket lägre i Matboden beror dels på att de byggs enligt ett nytt koncept, dels får statligt investeringsstöd.

Läs mer: Topplista: Här är det dyrast att hyra lägenhet i Västerås

Lägenheterna i Matboden byggs enligt det nya konceptet Kombohus Mini från Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens gemensamma bolag. Kombohusen från Sabo är hus som byggs till ett fast pris med en produktionskostnad som ligger cirka 25 procent under marknadspris.

Det statliga investeringsstödet för hyresbostäder infördes vid årsskiftet i år och har som avsikt att pressa hyrorna i nyproduktionen. Det statliga investeringsstödet kan sökas till byggprojekt där normhyran ligger på högst 1 350 kr/kvm och år – krav som Mimer uppfyller för Matboden.

– Vi vet hur svårt det är att bygga nya moderna lägenheter med låga hyror idag. Därför jobbar vi strategiskt med att bygga prisvärda Kombohus och samtidigt söka statligt investeringsstöd där det är möjligt. Matboden på Vallby är ett sånt exempel, säger Mikael Källqvist.

Kvarteret Matboden på Vallby i Västerås är ett exempel på nyproducerade lägenheter med lägre hyra. Matboden omfattar 94 lägenheter med inflyttning vintern 2018/2019.

Läs mer: Västmanland topplän i landet – full fart på bostadsbyggandet

Hyresgästföreningen, som i en kartläggning från i fjol konstaterat att omkring hälften av hushållen inte har råd att bo i nyproducerade lägenheter, ser de nya, billigare hyresrätterna som ett steg i rätt riktning.

– Mycket av det som byggts de senaste åren har varit alldeles för dyrt. Därför är det viktigt att Mimer, med hjälp av det statliga investeringsstödet, nu visar att det går att bygga hyresrätter med rimliga hyror, säger Hyresgästföreningens förhandlare Helena Nordlund, i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att fler bostadsbolag förstår att det finns en stor efterfrågan på mindre lägenheter med rimliga hyror och tar efter det Mimer nu gör på Vallby, säger Helena Nordlund.

Sabos Kombohus Mini

1 rok: Lägenheten är på 35m² och består av ett bostadsrum/sovrum samt kök kombinerad med hall. Rummet har möjlighet att skapa avskild sovplats om så önskas.

2 rok: Lägenheten är på 45m² och består av kök, rum för samvaro samt sovrum. Kök och samvaro har en öppen lösning med fönster åt två håll, här finns även balkong. I sovrum-met ryms säng för två personer och det finns utrymme för en arbetsplats.

Här kan du läsa allt om Sabos Kombohus Mini

Mer läsning

Annons